Geen producten (0)
Geen producten (0)

Menstruatiecup S

€ 19,95 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Omschrijving

Deze soepele menstruatiecup is een duurzaam, hygiënisch, veilig en milieuvriendelijk alternatief voor maandverband en tampons. Een menstruatiecup wordt inwendig gedragen en vangt menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen zoals tampons doen. Daarnaast is een menstruatiecup ook nog eens heel prettig en praktisch in het gebruik. Een menstruatiecup gaat jaren mee waardoor je veel afval én geld bespaart.

Je kunt er alles mee doen, zwemmen, slapen, sporten enzovoort.

Materiaal

De cup is gemaakt van veilig, helder siliconen. Deze cup is een soepele menstruatiecup, waardoor hij zich makkelijk aan de bouw van je lichaam aanpast. hierdoor draagt deze cup heel comfortabel, sluit goed aan en heeft een geschikte pasvorm voor vrijwel iedereen.

Het gebruikte siliconen is gekeurd medisch siliconen, hypo-allergeen en vrij van schadelijke chemicaliën, toevoegingen, kleurstoffen of parfums. 

De cup is herbuikbaar en gaat jaren mee.

Maat 

De cup is verkrijgbaar in maat s en l. 

maat geschikt voor ml
S

Vrouwen die nooit zwanger zijn geweest.

Een keizersnee hebben gehad.

30ml
L

Vrouwen die zwanger zijn geweest.

30ml

De inhoud van de cup is 30 ml. Dat is ongeveer drie keer meer dan het volume wat een tampon of maandverband opneemt.

Het steeltje aan de basis van de cup is 1,5 cm lang. Je kunt deze inkorten door hem af te knippen als je dat prettiger vindt. Het steeltje mag eventueel ook helemaal worden verwijderd.

 

Gebruik menstruatiecup

Het is in het begin even wennen en je moet er even handigheid in krijgen, maar daarna is de cup heel snel en gemakkelijk in te brengen en te verwijderen.

Menstruatiecup Inbrengen

De cup moet gevouwen worden om hem in te brengen. Na het inbrengen zal de cup zich ontvouwen en licht vacuüm trekken waardoor hij goed op zijn plaats blijft zitten. Draai de cup even een klein beetje rond door hem bij de basis te pakken en voorzichtig te draaien, hij ontvouwt zich dan goed en je kunt kijken of hij goed zit. De cup moet redelijk laag in de vagina worden geplaatst. Het steeltje zal net wel of net niet naar buiten steken.

Het is vaak even zoeken naar de voor jou prettigste manier om de cup in te brengen, maar als je dit eenmaal weet, zal het automatisch altijd goed gaan. Als het goed is voel je de cup niet tot nauwelijks zitten.

 

Verwijderen menstruatiecup

Je verwijdert de cup door met twee vingers voorzichtig in de basis te knijpen om het vacuüm te verbreken. Afhankelijk van de lengte van je vagina kan het zijn dat je niet bij de basis kunt komen. Dan kun je zachtjes aan het steeltje trekken terwijl je met je bekkenbodemspieren de cup naar beneden duwt. Vervolgens kun je hem langzaam naar buiten trekken, terwijl je de basis licht ingeknepen houdt. Je leegt de cup in het toilet of wastafeltje en spoelt hem daarna af met water.

Hoe lang kun je de menstruatiecup dragen

Omdat de cup een veel grotere inhoud heeft dan wat een tampon of maandverband opneemt, kun je deze een langere periode dragen. De cup is in tegenstelling tot tampons niet absorberend en kan daarom maximaal 12 uur ononderbroken gedragen worden zonder risico op het zogenaamde Toxic Shock Syndrome. In de praktijk zul je de cup op de zwaardere dagen van je menstruatie iets vaker legen en op de lichtere dagen minder vaak. Het is maar net wat je prettig vindt en alles is goed, als je je maar aan de maximale draagtijd van 12 uur houdt.

Op de zwaardere dagen van je menstruatie kan het prettig zijn om naast de menstruatiecup een (wasbaar)  inlegkruisje te gebruiken.

Schoonmaken menstruatiecup 

Tussendoor leeg je je menstruatiecup in het toilet of in een wasbak. Hierna spoel je hem even schoon met water, waarna je hem gewoon weer in kan brengen.

Na afloop van je menstruatie kun je de cup steriliseren door hem 2-4 minuten uit te koken in een pannetje water.

Je kunt de schoongemaakte en gesteriliseerde cup tot je volgende menstruatie bewaren in een opbergzakje.

Verkleuring schoonmaken 

Het ongekleurde siliconen zal verkleuren door het in het bloed aanwezige ijzer. Dit kan geen kwaad maar je kunt dit als je wilt wel zo nu en dan schoonmaken. Er zijn 2 manieren:

  • Met een schone tandenborstel schoonmaken met een sopje met warm water of met azijn.
  • Leg de cup een paar dagen in de volle zon, UV-straling zal de cup bleken.
Reacties